LoginΤιμητική διάκριση για ερευνητές του Εργαστηρίου μας!

To βραβείο καλύτερου άρθρου (best paper award) στο συνέδριο Inernational Mobile Learning Conference 2015 (IMCL2015 - http://www.imcl-conference.org/imcl2015/) απέσπασε η εργασία με τίτλο “Interactive Storytelling and Mobile Augmented Reality Applications for Learning and Entertainment – A rapid prototyping perspective”, των Δημήτρη Μαρκούζη και Γιώργου Φεσάκη. Υποψήφιου διδάκτορα και μέλους ΔΕΠ του εργαστηρίου μας, αντίστοιχα.
Ευχαριστούμε την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου για την τιμητική διάκριση.

Share

Σεμινάριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2015

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο μαθησιακής τεχνολογίας και διδακτικής μηχανικής εμπειρικό επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικής ρομποτικής για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στο σεμινάριο, συμμετείχαν 17 εκπαιδευτικοί δημοτικών σχολείων της Ρόδου και της Σύμης. Η διοργάνωση του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής  για μαθητές Δημοτικού Σχολείου (8-12 ετών), με τίτλο «Ο Γαλαξίας μας» – (WeDo scratching), που διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης (WRO Hellas) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Επιμορφωτές στο σεμινάριο ήταν οι Δημήτρης Κλαδογένης, Εκπαιδευτικός ΠΕ20 στο 2ο ΕΚ Ρόδου, Βασιλική Ιωάννου, Εκπαιδευτικός ΠΕ20 στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης και η Δέσποινα Κουτσομανώλη-Φιλιππάκη, τελειόφοιτη του ΤΕΠΑΕΣ.
Επιστημονικά υπεύθυνος ο Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΠΑΕΣ, Γιώργος Φεσάκης.
Ευχαριστούμε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς καί όλες/όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του σεμιναρίου.

Share

Φωτογραφίες από την Πραγματοποίηση του Σεμιναρίου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στο χώρο  του Εργαστηρίου Διδακτικής Μηχανικής & Μαθησιακής τεχνολογίας του Πανεπιστημίου μας. Οι ομάδες ασχολήθηκαν με κατασκευές που είχαν σκοπό την εξοικείωσή τους με το υλικό του wedo και τον προγραμματισμό του με scratch. Οι εργασίες μεταδόθηκαν διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο μέσω της υπηρεσίας ustream με τη βοήθεια του ΚΕΠΛΗΝΕΤ και είναι διαθέσιμες στις ακόλουθες διευθύνσεις:
http://www.ustream.tv/recorded/56413782
http://www.ustream.tv/recorded/56416866
http://www.ustream.tv/recorded/56413140

Share

Τεχνο-Ανακύκλωση: Ανάπτυξη διαδραστικής μεθοδολογίας καλλιέργειας της δημιουργικής σκέψης, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, διδασκαλίας και απομυθοποίησης της επιστήμης, κατασκευάζοντας πειραματικές συσκευές από ανακυκλώσιμα υλικά

2ος Διαγωνισμός με τίτλο:

“Κατασκεύασε το αυτόματα κινούμενο όχημα του Ήρωνα του Αλεξανδρινού με ανακυκλώσιμα υλικά”.

H παρούσα έρευνα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) – Ερευνητικό Χρηματοδοτούμενο Έργο: “ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ”. Επένδυση στην κοινωνία της γνώσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και συντονίζεται από το ΤΕΙ Πειραιά.

Πρωταρχικοί στόχοι του έργου είναι:

  • Να προωθήσει την καινοτομία στο πλαίσιο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας και της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
  • Να  ωθήσει τους εκπαιδευτικούς, και μέσα από αυτούς τους μαθητές, στην απομυθοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας και να προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο τεχνολογικής έκφρασης όπως επίσης και μία μεθοδολογία βιωματικής εκπαίδευσης πάνω σε βασικές αρχές της επιστήμης.
  • Να ευαισθητοποιήσει τους εκπαιδευτικούς, και μέσα από αυτούς τους μαθητές, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην επαναχρησιμοποίηση απαξιωμένων υλικών και στην ανακύκλωση.
  • Να  διεγείρει τη δημιουργική  σκέψη των εκπαιδευτικών και να προσφέρει έναν πλήρως διαδραστικό-βιωματικό τρόπο εκπαίδευσης, έκφρασης και δημιουργίας στον οποίο οι Η/Υ και η πληροφορική δεν αποτελούν το βασικό μέσο μεταφοράς και διάχυσης της πληροφορίας.
  • Να συμβάλει στην εκπαιδευτική έρευνα που διεξάγεται για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης μεθοδολογίας, διδασκαλίας και απομυθοποίησης της επιστήμης και βιωματικής ευαισθητοποίησης στην επαναχρησιμοποίηση, στην ανακύκλωση και στην προστασία του περιβάλλοντος.
  • Να προσφέρει την επιστημονική γνώση ως εκπαιδευτικό παιχνίδι που θα μπορεί να απευθυνθεί προς όλα τα κοινωνικά στρώματα, συμβάλλοντας στην καθιέρωση της εκπαίδευσης χωρίς σύνορα και κοινωνικοοικονομικούς φραγμούς
  • Να δημιουργήσει ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό διαδραστικό «εργαλείο» διδασκαλίας και απομυθοποίησης της επιστήμης και της τεχνολογίας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Στο διαγωνισμό μπορούν να στείλουν τις εργασίες τους μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και φοιτητές.

Δείτε τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού στο www.technorecycle.gr

Share

Πραγματοποίηση Σεμιναρίου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014, 18:00 -21:00,  στο χώρο  του Εργαστηρίου Διδακτικής Μηχανικής & Μαθησιακής τεχνολογίας στην Αίθουσα Α4 του κτιρίου «7ης Μαρτίου» στο Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιηθεί το εμπειρικό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Σχεδιασμός, κατασκευή και προγραμματισμός εφαρμογών  Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού».

Το σεμινάριο συνδιοργανώνουν το Εργαστήριο  Διδακτικής  Μηχανικής  και  Μαθησιακής  Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον  Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Δωδεκανήσου και το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Δωδεκανήσου. Το  σεμινάριο  διοργανώνεται  με αφορμή τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής για μαθητές  Δημοτικού Σχολείου (8-12  ετών), με τίτλο «Η δική μου πόλη» – (WeDo scratching), που διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης (WRO Hellas) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Επιμορφωτές στο σεμινάριο, εκτός του επιστημονικά υπεύθυνου κυρίου Φεσάκη Γεώργιου, επίκουρου καθηγητή του τμήματος ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι οι: Δημήτρης Κλαδογένης, Εκπαιδευτικός ΠΕ20 στο 2ο ΕΚ Ρόδου, Βασιλική Ιωάννου, Εκπαιδευτικός ΠΕ20 στο 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου και η Δέσποινα Κουτσομανώλη, τελειόφοιτη του ΤΕΠΑΕΣ.

Στο σεμινάριο έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί Πληροφορικής (ΠΕ19/20) και Δασκάλες/λοι (ΠΕ70) που υπηρετούν σε δημοτικά σχολεία στο νησί της Ρόδου και μερικοί εξ αυτών έχουν δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό ρομποτικής.

Share

Ημερίδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Το Εργαστήριο Διδακτικής Μηχανικής και Μαθησιακής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου του τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής & του Εκπαιδευτικού σχεδιασμού σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Δωδεκανήσου και το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Δωδεκανήσου διοργανώνουν επιμορφωτική Ημερίδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Η ημερίδα αφορά κατά προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς ΠΕ19/20 και ΠΕ70 που υπηρετούν σε σχολεία του νησιού της Ρόδου και θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού Σχολείου.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι Παρασκευή 28 Νοεμβρίου κάνοντας κλικ εδώ.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Ευχόμαστε να ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας!

Share

Συνέδριο για το Εκπαιδευτικό υλικό στα μαθηματικά & τις φυσικές επιστήμες από το τμήμα μας

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου μας, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή, με θέμα: «Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Υλικού στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες.
Συνέδριο εκπαιδευτικού υλικού

Share

Tuxpaint tranlation in GREEK

21/4/09

LTEE supported the production of a new translation of Tuxpaint FOSS, a painting software for children. The translation has been implemented by Kiriaki Serafeim (PreK Teacher, postgraduate student) with the help of Elisabeth Mavroudi (Computer Science Teacher, PhD Candidate) and the volunteer consultancy of Georgios Fesakis (PhD, Lecturer of LTEE). The translation had the grant of the Greek FOSS non profit Company. Find more at the official site of Tuxpaint or the blog of the Greek tuxpaint users community blog: http://tuxpaintgr.blogspot.com.

Share

1st Announc. CARME conf., 2009

27/5/2008

 

The 1st Announcement of the 3rd Conference of CARME, which will be held October 29-31, in Rhodes Greece, is available on the web-site of the conference at http://enedim2009.ltee.gr/.   We are looking forward to seeing you.   The Organizing Commitee of the Conference.
Share

International Conference CSCL2009

Computer Supported Collaborative Learning 2009: 8 – 13 June, Rhodes, Greece.   Aldemar Paradise Conference Center.

Co-organized by : the University of the Aegean and the International Society of the Learning Sciences (ISLS).

http://www.isls.org/CSCL2009/

Share

Meeting: The Digital world of Preschool Education

15/05/08

LTEE organizes a meeting on “The digital world of Preschool Education”. The meeting will be held on May 17, 2008, from 9:30 to 13:30, at the University of the Aegean (Dimokratias 1, Kleovoulos building)

Share
Pages