LoginΤιμητική διάκριση για ερευνητές του Εργαστηρίου μας!

To βραβείο καλύτερου άρθρου (best paper award) στο συνέδριο Inernational Mobile Learning Conference 2015 (IMCL2015 - http://www.imcl-conference.org/imcl2015/) απέσπασε η εργασία με τίτλο «Interactive Storytelling and Mobile Augmented Reality Applications for Learning and Entertainment – A rapid prototyping perspective», των Δημήτρη Μαρκούζη και Γιώργου Φεσάκη. Υποψήφιου διδάκτορα και μέλους ΔΕΠ του εργαστηρίου μας, αντίστοιχα.
Ευχαριστούμε την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου για την τιμητική διάκριση.

Share

Σεμινάριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2015

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο μαθησιακής τεχνολογίας και διδακτικής μηχανικής εμπειρικό επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικής ρομποτικής για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στο σεμινάριο, συμμετείχαν 17 εκπαιδευτικοί δημοτικών σχολείων της Ρόδου και της Σύμης. Η διοργάνωση του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής  για μαθητές Δημοτικού Σχολείου (8-12 ετών), με τίτλο «Ο Γαλαξίας μας» – (WeDo scratching), που διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης (WRO Hellas) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Επιμορφωτές στο σεμινάριο ήταν οι Δημήτρης Κλαδογένης, Εκπαιδευτικός ΠΕ20 στο 2ο ΕΚ Ρόδου, Βασιλική Ιωάννου, Εκπαιδευτικός ΠΕ20 στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης και η Δέσποινα Κουτσομανώλη-Φιλιππάκη, τελειόφοιτη του ΤΕΠΑΕΣ.
Επιστημονικά υπεύθυνος ο Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΠΑΕΣ, Γιώργος Φεσάκης.
Ευχαριστούμε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς καί όλες/όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του σεμιναρίου.

Share

Φωτογραφίες από την Πραγματοποίηση του Σεμιναρίου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στο χώρο  του Εργαστηρίου Διδακτικής Μηχανικής & Μαθησιακής τεχνολογίας του Πανεπιστημίου μας. Οι ομάδες ασχολήθηκαν με κατασκευές που είχαν σκοπό την εξοικείωσή τους με το υλικό του wedo και τον προγραμματισμό του με scratch. Οι εργασίες μεταδόθηκαν διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο μέσω της υπηρεσίας ustream με τη βοήθεια του ΚΕΠΛΗΝΕΤ και είναι διαθέσιμες στις ακόλουθες διευθύνσεις:
http://www.ustream.tv/recorded/56413782
http://www.ustream.tv/recorded/56416866
http://www.ustream.tv/recorded/56413140

Share

Τεχνο-Ανακύκλωση: Ανάπτυξη διαδραστικής μεθοδολογίας καλλιέργειας της δημιουργικής σκέψης, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, διδασκαλίας και απομυθοποίησης της επιστήμης, κατασκευάζοντας πειραματικές συσκευές από ανακυκλώσιμα υλικά

2ος Διαγωνισμός με τίτλο:

«Κατασκεύασε το αυτόματα κινούμενο όχημα του Ήρωνα του Αλεξανδρινού με ανακυκλώσιμα υλικά».

H παρούσα έρευνα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) – Ερευνητικό Χρηματοδοτούμενο Έργο: «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ». Επένδυση στην κοινωνία της γνώσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και συντονίζεται από το ΤΕΙ Πειραιά.

Πρωταρχικοί στόχοι του έργου είναι:

  • Να προωθήσει την καινοτομία στο πλαίσιο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας και της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
  • Να  ωθήσει τους εκπαιδευτικούς, και μέσα από αυτούς τους μαθητές, στην απομυθοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας και να προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο τεχνολογικής έκφρασης όπως επίσης και μία μεθοδολογία βιωματικής εκπαίδευσης πάνω σε βασικές αρχές της επιστήμης.
  • Να ευαισθητοποιήσει τους εκπαιδευτικούς, και μέσα από αυτούς τους μαθητές, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην επαναχρησιμοποίηση απαξιωμένων υλικών και στην ανακύκλωση.
  • Να  διεγείρει τη δημιουργική  σκέψη των εκπαιδευτικών και να προσφέρει έναν πλήρως διαδραστικό-βιωματικό τρόπο εκπαίδευσης, έκφρασης και δημιουργίας στον οποίο οι Η/Υ και η πληροφορική δεν αποτελούν το βασικό μέσο μεταφοράς και διάχυσης της πληροφορίας.
  • Να συμβάλει στην εκπαιδευτική έρευνα που διεξάγεται για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης μεθοδολογίας, διδασκαλίας και απομυθοποίησης της επιστήμης και βιωματικής ευαισθητοποίησης στην επαναχρησιμοποίηση, στην ανακύκλωση και στην προστασία του περιβάλλοντος.
  • Να προσφέρει την επιστημονική γνώση ως εκπαιδευτικό παιχνίδι που θα μπορεί να απευθυνθεί προς όλα τα κοινωνικά στρώματα, συμβάλλοντας στην καθιέρωση της εκπαίδευσης χωρίς σύνορα και κοινωνικοοικονομικούς φραγμούς
  • Να δημιουργήσει ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό διαδραστικό «εργαλείο» διδασκαλίας και απομυθοποίησης της επιστήμης και της τεχνολογίας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Στο διαγωνισμό μπορούν να στείλουν τις εργασίες τους μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και φοιτητές.

Δείτε τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού στο www.technorecycle.gr

Share

Πραγματοποίηση Σεμιναρίου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014, 18:00 -21:00,  στο χώρο  του Εργαστηρίου Διδακτικής Μηχανικής & Μαθησιακής τεχνολογίας στην Αίθουσα Α4 του κτιρίου «7ης Μαρτίου» στο Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιηθεί το εμπειρικό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Σχεδιασμός, κατασκευή και προγραμματισμός εφαρμογών  Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού».

Το σεμινάριο συνδιοργανώνουν το Εργαστήριο  Διδακτικής  Μηχανικής  και  Μαθησιακής  Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον  Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Δωδεκανήσου και το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Δωδεκανήσου. Το  σεμινάριο  διοργανώνεται  με αφορμή τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής για μαθητές  Δημοτικού Σχολείου (8-12  ετών), με τίτλο «Η δική μου πόλη» – (WeDo scratching), που διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης (WRO Hellas) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Επιμορφωτές στο σεμινάριο, εκτός του επιστημονικά υπεύθυνου κυρίου Φεσάκη Γεώργιου, επίκουρου καθηγητή του τμήματος ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι οι: Δημήτρης Κλαδογένης, Εκπαιδευτικός ΠΕ20 στο 2ο ΕΚ Ρόδου, Βασιλική Ιωάννου, Εκπαιδευτικός ΠΕ20 στο 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου και η Δέσποινα Κουτσομανώλη, τελειόφοιτη του ΤΕΠΑΕΣ.

Στο σεμινάριο έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί Πληροφορικής (ΠΕ19/20) και Δασκάλες/λοι (ΠΕ70) που υπηρετούν σε δημοτικά σχολεία στο νησί της Ρόδου και μερικοί εξ αυτών έχουν δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό ρομποτικής.

Share

Ημερίδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Το Εργαστήριο Διδακτικής Μηχανικής και Μαθησιακής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου του τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής & του Εκπαιδευτικού σχεδιασμού σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Δωδεκανήσου και το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Δωδεκανήσου διοργανώνουν επιμορφωτική Ημερίδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Η ημερίδα αφορά κατά προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς ΠΕ19/20 και ΠΕ70 που υπηρετούν σε σχολεία του νησιού της Ρόδου και θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού Σχολείου.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι Παρασκευή 28 Νοεμβρίου κάνοντας κλικ εδώ.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Ευχόμαστε να ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας!

Share

Συνέδριο για το Εκπαιδευτικό υλικό στα μαθηματικά & τις φυσικές επιστήμες από το τμήμα μας

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου μας, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή, με θέμα: «Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Υλικού στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες.
Συνέδριο εκπαιδευτικού υλικού

Share

Ελληνική Μετάφραση του Tuxpaint

21/4/09

Ολοκληρώθηκε η μετάφραση στα Ελληνικά του Tuxpaint, Ελέυθερου Λογισμικου Ανοικτού Κώδικα παιδικής ζωγραφικής.

Η μετάφραση έγινε με την αρωγή της ΕΛΛΑΚ από την Κυριακη Σεραφείμ (πτ. ΤΕΠΑΕΣ, ΠΜΣ «Παιδικό βιβλίο και παιδαγωγικό υλικό»), με την βοήθεια της Ελισάβετ Μαυρουδή (πτ. Πληροφορικής υπ. Διδάκτορα ΤΕΠΑΕΣ) και την εθελοντική τεχνική υποστήριξη του Γιώργου Φεσάκη (Λέκτορα στο ΤΕΠΑΕΣ). Περισσότερα για το λογισμικό θα βρείτε στον επίσημο δικτυακό του τόπο, ενώ υλικό στα ελληνικά στο ιστολόγιο της ελληνικής κοινότητας χρηστών: http://tuxpaintgr.blogspot.com

Share

1η Ανακ. Συνεδριου ΕΝΕΔΙΜ, 2009

27/5/2008

Η πρώτη ανακοίνωση του 3ου Συνεδρίου της ΕΝΕΔΙΜ που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, 29-31 Οκτωβρίου 2009, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του συνεδρίου http://enedim2009.ltee.gr/.   Σας περιμένουμε με χαρά.     Το Προεδρείο της Οργανωτικής Επιτροπής   Φραγκίσκος Καλαβάσης, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Σόνια Καφούση, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΤΕΠΑΕΣ Μαρία Χιονίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ Χρυσάνθη Σκουμπουρδή, Λέκτορας, ΤΕΠΑΕΣ Γιώργος Φεσάκης, Λέκτορας, ΤΕΠΑΕΣ

Share

Διεθνές Συνέδριο CSCL2009

Computer Supported Collaborative Learning 2009: 8 – 13 Ιουνίου, Ρόδος, Συνεδριακό κέντρο Aldemar Paradise.

Οργάνωση: Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ISLS (International Society of the Learning Sciences).

http://www.isls.org/CSCL2009/

Share

Ημερίδα: Ο Ψηφιακός Κόσμος της Προσχολικής Εκπαίδευσης

15/05/08

Το Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Διδασκαλείο ‘Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή’, οργανώνει Ημερίδα με θέμα: «Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ», το Σάββατο 17 Μαΐου από 9:30-13:30, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Δημοκρατίας 1, κτίριο Κλεόβουλος, Αμφιθέατρο Ισογείου).

Share
Pages